تهران- ایرنا- دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: بسیاری از معضلاتی که در حوزه رکود اقتصادی و پایین بودن گردش پول در کشور داریم، ریشه هایی در حوزه تجارت الکترونیک دارد.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دکتر سید ابوالحسن فیروزآبادی روز شنبه در بیست و دومین کنفرانس ملی سالانه کامپیوتر ایران اظهار داشت: امروزه فضای مجازی، یک فضای گسترش یافته از فضای حقیقی می سازد که این رابطه آن با فضای واقعی قطع نیست بلکه یک ارتباط تعاملی دارد و یک عقلانیت جدید تولید می کند.
وی افزود: فناوری اطلاعات با رشدی که طی چهار پنج دهه گذشته داشته، یک بازار چهار هزار میلیارد دلاری در دنیا ایجاد کرده است و با وجود رکود در بازارهای جهانی و مشکلات جهان سرمایه داری، این بازار در سال های گذشته، سالانه رشد چهار درصدی داشته و پیش بینی می شود سال های آینده نیز همین اندازه رشد داشته باشد.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور، وقوع پست مدرنیسم در غرب را نتیجه تحولات و توسعه فناوری اطلاعات دانست و گفت: حتی تحولات نظام مدیریتی و معماری سازمان ها و دولتها فارغ از حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات (آی سی تی) نیست.
وی درخصوص ویژگی های اینترنت آینده نیز توضیح داد: در اینترنت آینده، مباحثی که در اینترنت فعلی مغفول واقع شده بود، پیش بینی شده است که یکی بحث گمنامی و دیگری غیرهوشمند بودن پروتکل های ارتباطی بود که کاری به شناسایی دو طرف ارتباط نداشت.
فیروزآبادی خاطرنشان کرد: نبود اعتمادی که در فضای مجازی، زائیده شد فضای ناامنی برای بشر به وجود آورده که در آن اعتماد وجود ندارد درحالیکه شمار منابع فضای مجازی روز به روز با شدت بیشتری نسبت به فضای واقعی در حال رشد هستند و در اینجا بحث امنیت به صورت جدی مطرح می شود.
وی یادآور شد: در شرایط حاضر، رابطه نامتقارن 'هجوم' و 'دفاع' این فضا را به شدت خطرناک کرده است زیرا هجوم در اینترنت، بسیار ساده و ارزان و دفاع، بسیار گران و دشوار است و در شرایطی که دارایی ها در این محیط قرار می گیرد نگرانی ها افزایش می یابد.
فیروزآبادی با نامطلوب خواندن وضعیت کشور در حوزه دولت الکترونیک و حوزه دولت همراه گفت: علت این است که زیرساخت های اساسی در حوزه مربوط به نظام اعتماد و امنیت در این فضا وجود ندارد و همه به راحتی در این فضا وارد می شوند درحالی که برای تنظیم روابط در آن فکر اساسی نشده است.
وی بر لزوم تقویت تجارت الکترونیکی در کشور تاکید کرد و گفت: ما باید در این فضا بتوانیم تجارت الکترونیکی (E-Commerce) داشته باشیم درحالیکه فقط بانک الکترونیکی ( E-Banking ) و در این بخش هم فقط پرداخت الکترونیکی داریم که البته همین پرداخت الکترونیکی، بسیاری از مشکلات کشور را حل کرده است.
وی بخشی از معضلات رکود اقتصادی و پایین بودن گردش پول در کشور را متاثر از تجارت الکترونیکی خواند و گفت: رکود اقتصادی در کشور به خاطر این است که در مواجهه با بسیاری از کسب و کارهای جدیدی که استارتاپ ها در این حوزه می توانند عمل کنند، نمی دانیم که آنها مشروع هستند یا خیر و یا اینکه به لحاظ زیرساخت های نهادی که در کشور وجود دارد، عملیاتی است یا خیر.
فیروزآبادی تصریح کرد: منظور ما از زیرساخت ها در اینجا، زیرساخت های ارتباطاتی نیست و خوشبختانه در این حوزه پیشرفت هایی خوبی داشته ایم، به طوری که حتی شکاف بین شهر و روستا را در این زمینه از بین برده ایم و ابزارهای نوین ارتباطی در اختیار اکثر شهروندان است؛ شخصا در خیابان، نوجوان گدایی را دیدم که با تلفن هوشمند، تلگرامش را چک می کرد.
به گفته فیروزآبادی، ما الان با چندین میلیون تحصیل کرده بیکار مواجه هستیم و تا چند سال آینده به ازای هر دو نفر لیسانس به بالا، یک نفر دیپلم و زیردیپلم در کشور خواهیم داشت.
دبیر شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: در این فضا باید کسب و کارهای جدید راه بیافتد و معتقدم نظام سرمایه داری غرب را همین فناوری اطلاعات و ارتباطات نجات خواهد داد و رویکرد استارتاپ ها به سمت خروج از بنگاه های بزرگ سنتی چندملیتی و رفتن به سمت بنگاه های کوچک چالاک که براساس خواسته ها و نیازهای واقعی و غیرواقعی کاربران، تولید کالا و خدمات می کنند، در واقع برای نجات نظام سرمایه داری است.
وی تاکید کرد: نظام سرمایه داری قطعا در یک بن بست گرفتار شده و اگر قرار است نجات پیدا کند از طریق استارتاپ ها خواهد بود.
فیروزآبادی افزود: در کشور ما ضمن درنظر گرفتن نیازها و اولویت ها، حکومت وظیفه دارد علاوه بر توسعه زیرساخت های مخابراتی، زیرساخت های دیگر در حوزه تجارت الکترونیکی فراهم کند.
وی بیان داشت: اقتصاد دیجیتالی ما در کشور نسبت به دیگر کشورها بسیار غیرنرمال است بخش بزرگی از اقتصاد دیجیتال ما، خدمات تلفنی است و بیشترین پول این بخش به جیب اپراتورها و پایانه ها می رود.
فیروزآبادی یادآور شد: سالانه چندین میلیارد دلار تلفن همراه وارد کشور می شود درحالی که در اوج تحریم های غرب علیه ایران، این بخش شامل تحریم نشد و شرکت اپل هم رسما این استثنا را اعلام کرد ولی در جاهایی که زیرساخت های اینترنتی است با محدودیت های شدید روبه رو بوده و هستیم.
وی تاکید کرد: صرفنظر از این که اینترنت آینده هرچه می خواهد بشود، نیاز عاجل ما چند چیز است؛ یکی در حوزه حکومتی، ایجاد زیرساخت هایی به جز زیرساخت های تلکامی است زیرا این بخش، متولی وزارتخانه ای است و در سال های اخیر رشد خوبی داشته است تا اتصال دیجیتالی ما متعادل شود و قرار است اتصال تلکامی که الان 80 تا 85 درصد اقتصاد دیجیتال ما را تشکیل می دهد، 40 درصد اقتصاد باشد.
وی خواستار همکاری بیشتر دانشگاه های کشور در حوزه امنیت فناوری اطلاعات شد و گفت : هرچند قرار است در اینترنت آینده، بحث امنیت حل شود ولی ما نمی توانیم تا آن زمان صبر کنیم و باید در کشور، چاره ای برای آن بیاندیشیم.
فیروزآبادی، راه اندازی و توسعه ایمیل ملی، موتورهای جستجوگر ملی، شبکه اجتماعی و خدمات ابری را از اولویت های شورای عالی فضای مجازی برشمرد که در سند شبکه ملی اطلاعات نیز به تصویب رسیده است.
بیست و دومین کنفرانس ملی سالانه کامپیوتر ایران با حضور دبیر شورای عالی فضای مجازی، رییس سازمان فناوری اطلاعات و جمعی از صاحبنظران حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات از امروز 21 اسفندماه در دانشگاه صنعتی شریف گشایش یافت و به مدت سه روز ادامه خواهد داشت.